Vakanties en feestdagen regelen in het samengesteld gezin.

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Wanneer je besluit om als partners uit elkaar te gaan en er zijn kinderen, veranderd het samen zijn op speciale dagen, feestdagen en vakanties ineens. Er moet gekeken worden naar een verdeling, het is niet alleen een kwestie van regelen, emoties spelen hier ook een grote rol bij, logisch. Wanneer er na een tijdje nieuwe partners in beeld komen, kan het verdelen zelfs nog meer stress opleveren, zoveel mensen met wensen en behoeftes of werk waar rekening mee gehouden moet worden.


Wat mij hierin heel erg helpt is er berusting in vinden, dit is nu eenmaal het leven wat ik nu heb en natuurlijk wil ik ook bepaalde dingen, maar kan ik ook indenken dat de andere ouders behoeftes hebben. Wel merk ik dat ik van de duidelijkheid ben en niet alleen ik, ook de kinderen hebben daar erg baat bij. Toen ze nog wat jonger waren hadden we zelfs visueel wanneer ze bij ons waren en wanneer bij mama. En zelfs nu merken we bijvoorbeeld tijdens vakanties, wanneer de dagen net even anders lopen dan het gewone ritme, dat we vaak de vraag krijgen: “wanneer gaan we naar mama”. Maar ook ikzelf houd van de duidelijkheid, wanneer het er even niet is kan ik me erg onrustig voelen. Misschien ook wel doordat je niet helemaal weet waar je dan aan toe bent. Gelukkig hebben wij nu na 5 jaar een aardig ritme in de vakanties en dagen weten te vinden waar iedereen zich happy bij voelt. En ja af en toe is het water bij de wijn doen of soms is het meebewegen met de verandering en je eigen plannen laten varen. En soms is het voor je eigen behoeftes opkomen, die laatste vind ik nog wel het lastigst, omdat deze vaak de meeste weerstand geeft.

Praktisch gezien ziet het er bij ons vaak zo uit dat we ergens in december de verdeling van het hele jaar vooruit plannen qua vakanties en bijzondere dagen. Inmiddels zit daar redelijk een vast ritme in. Maar wel is iedereen gelukkig flexibel genoeg om er vanaf te kunnen wijken, dit geeft voor iedereen het gevoel dat er nog mogelijkheden zijn. Wij verdelen de feestddagen zoals kerst en pasen, oud en nieuw gaat om en om. Maar we kijken ook hoe het uitkomt in de vakantie, zodat het niet een heel heen en weer gewissel wordt. Zo hebben we er dit jaar bijvoorbeeld voor gekozen om de mei vakantie echt door de midden te hakken, wat betekende dat mijn bonuskinderen er niet waren met pasen en koningsdag, want die vielen allemaal in de eerste week, maar zo hadden we wel een hele tweede week om op vakantie te gaan.


Het zijn vaak dit soort praktische zaken binnen een samengesteld gezin die snel voor conflictsituaties kunnen zorgen. Ik kan me voorstellen dat het bijvoorbeeld heel vervelend is als de moeder van de kinderen bijvoorbeeld heel star is in het flexibel zijn. Of misschien ben jij wel degene die het lastig vind als je partner samen met zijn ex heeft besloten om dagen om te wisselen en jij je daar aan aan moet passen. Dat laatste is voor mij af en toe best lastig, het betekent namelijk dat ik zelf niet de controle heb, ik ben degene die haar plannen moet wijzigen, ik heb die beslissing niet kunnen nemen, maar moet volgen. Kortom als je net als ik soms een beetje een controle freak bent kan dit een lastig punt zijn. Maar ik probeer het ook vaak om te draaien, niet alleen naar mijn eigen behoeftes te kijken, ik leef nou eenmaal in een huishouden met 7 mensen en zal daar rekening mee moeten houden, punt. Vaak helpt dat al, ik kan niet overal de controle over hebben, onmogelijk. En wanneer het me dan lukt om flexibel mee te draaien, komen daar eigenlijk negen van de 10 keer leuke dingen uit. En nu is dit niet iets wat iedere week voorkomt en eigenlijk wordt er ook door Joris altijd wel naar gevraagd wat ik ervan vind, maar voelt het voor mij alsof ik maar beter kan meebewegen in de verandering, omdat het anders teveel gedoe gaat geven.


Wat zou ik je nu als bonusmoeder willen meegeven:

  1. Probeer samen met je partner en andere betrokkenen een plan te maken voor een jaar, op die manier kan iedereen rekening houden met werk en andere zaken.

  2. Het is een plan, overleggen moet mogelijk blijven. Maar het is overleggen, nee, kan zowel van jullie als van de moeder een antwoord zijn.

  3. Ontvang je weinig flexibiliteit van de andere kant, dan is dat erg vervelend, maar probeer, hoe lastig ook je niet te laten meeslepen in de emoties ervan. Buig het om, je hebt geen controle over een ander, je kan alleen naar je eigen reactie kijken.

  4. Flexibiliteit, probeer je in te leven in je huisgenoten en de moeder van de kinderen, zou jij het fijn vinden als anderen flexibel reageren op een verzoek van jou?

  5. We are all human! Vergeef jezelf als het een keertje niet lukt, en je er erg van baalt als een plan van jezelf niet door kan gaan.