Real life | samengesteld gezin

Bijgewerkt: 10 mei 2020

Ik had eigenlijk al een blog klaar staan over de feestdagen in een samengesteld gezin. Maar real life kicked in, deze week. Na lang wikken en wegen heb ik besloten een blog te schrijven over hoe het echt met ons gaat. Want echtheid is waar je de herkenning in vind. Dus bij deze:

Soms laat het leven zijn lastige kant even zien. Ik bewonder mensen die dit ook online durven te laten zien. Zelf vind ik dat nog lastig, helemaal omdat ik een instagramaccount en blog heb waarin ik ons gezin laat zien. Ik wil iedereen van ons gezin en daar omheen wel beschermen en leuke dingen laten zien gaat dan eenmaal makkelijker. Maar voor de herkenning en erkenning bij andere bonusmoeders wil ik ook de rauwe kanten laten zien die er soms bij een samengesteld gezin komen kijken. Op dit moment ervaren we verdriet en voelen we onmacht. Over keuzes die gemaakt worden waarop wij geen invloed meer lijken te hebben.

Toch kies ik er bewust voor de details hier verder niet te vertellen, ik weet dat er ook mensen uit onze omgeving meelezen en dan zou het te persoonlijk worden.


Waarom wil ik dit dan nu toch vertellen, omdat deze blog gaat over de avonturen van ons samengesteld gezin. En natuurlijk laat ik het allerliefst onze gezellige uitstapjes zien met de kids. Maar het leven kent ook rafelige kantjes, die zeker binnen een samengesteld gezin sneller aan de oppervlakte kunnen komen. En juist door dat te delen en zelf kwetsbaar te zijn hoop ik andere bonusmoeders te laten zien dat het ok is als het even niet ok is. En dat dit op dit moment onze realiteit is. En dat er ook bij ons op dit moment veel emoties zijn. Misschien dat ik op een dag een artikel kan schrijven hoe je in 10 stappen hiermee om kan gaan. Maar op dit moment is het zoeken, heel veel praten met elkaar en ja ook piekeren hoe we hier op dit moment mee moeten dealen.


Kerst komt eraan, de kerstvakantie is begonnen, het wordt even slikken deze dagen, maar dat neemt niet weg dat we niet kunnen genieten van de leuke dingen. Want ondanks dit stukje verdriet ben ik positief, we hebben leuke, rustige plannen voor deze dagen. En inmiddels is er wel iets waar ik echt steeds beter wordt, juist door het bonusmoederschap. En dat is dat ik weet dat ik geen enkele controle heb over wat anderen zeggen en doen, maar ik heb wel controle over mijn eigen reactie daarop en die reactie houd ik dan toch echt liever positief!

Ik wens jullie allemaal hele fijne dagen! Ik hoop dat er veel momenten zullen zijn waar je kunt genieten en ook al is er pijn die naar bovenkomt tijdens deze dagen, of gaat het niet zoals je zou willen, weet: niets moet, alles mag en het wordt vanzelf januari. En hoe slijmerig ik het ook altijd vind klinken, probeer te zoeken naar de kleine dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Voor mij maakt dat een wereld van verschil in hoe ik mij uiteindelijk voel.

Liefs Anneke