op vakantie als samengesteld gezin, 5 tips

Bijgewerkt op: 10 sep. 2021

Er is niet zoiets als een standaard samengesteld gezin, iedere situatie is uniek en vraagt daarom ook weer om zijn eigen aanpak tijdens de vakantie. Je heb samengestelde gezinnen waarbij één van de partners kinderen heeft en de ander niet, of waar de één al kinderen had en samen hebben ze nog een eigen kind. Of zoals bij ons: dat beiden al kinderen hebben en er geen kinderen samen zijn. Ook de leeftijd en hoelang je al een samengesteld gezin bent doet er toe. Zo kan het zeker zo zijn dat misschien niet alle tips op jouw situatie van toepassing zijn, maar ik hoop dat je iets hebt aan de volgende 5 tips en samen met je samengestelde gezin kan uitkijken naar een fijne vakantie!


Vakantie! Heerlijk toch, lekker niets doen, uitrusten, eindelijk tijd voor elkaar. Naar het buitenland of lekker in eigenland. De grote vakantie staat weer bijna voor de deur!! Toch kan het voor het samengestelde gezin ook best een uitdaging zijn, of kan je er zelfs als een berg tegen op zien. Je gaat niet alleen op vakantie met je eigen bloedjes of partner, maar ook met je bonuskinderen. Als de verhoudingen al wat lastig liggen, kan juist die extra tijd met elkaar iets zijn waar je niet reikhalzend naar uitziet. Ik denk ook dat het heel erg kan liggen op welk moment je in het samengesteld gezin bent gestapt. Zijn de kinderen nog klein of heb je al te maken met (beginnende) pubers, die al een hele geschiedenis met het kerngezin aan vakanties hebben. Ik kan niet voor iedere situatie persoonlijk hier advies geven, wel kan ik vertellen hoe het bij ons gaat en wat wij doen met de tips en adviezen die ikzelf ben tegen gekomen.tip 1: je bent geen kerngezin

Ga er niet van uit dat jullie een kerngezin zijn, waarbij ieders rol vanzelfsprekend is. Relaties liggen anders binnen een samengesteld gezin. Bespreek van te voren als partners goed met elkaar wat ieders rol is. Verwacht je partner dat jij als bonusmoeder ’s avonds de kinderen gezellig gaat douchen op de camping, terwijl jij liever even uitrust met een tijdschrift in je hangmat voor je tent, dan kan dat op zulke momenten voor heel wat misverstanden zorgen. Wij hebben dit van te voren altijd redelijk goed afgesproken, nu was het voor ons ook altijd al wel heel duidelijk dat de zorg vooral voor de eigen kinderen gebeurde. Natuurlijk is er in de loop van de tijd een soort van “taakverdeling” ontstaan, zo ben ik van de afdeling kleding en haar van alle kinderen, ik vind het leuk en Joris vind het prettig als ik dat doe. Ik kan me voorstellen als je zelf geen kinderen hebt en je partner wel dat je van te voren deze dingen duidelijk wilt bespreken.


tip 2: bespreek de verwachtingen

Deze vloeit misschien wel een beetje voort uit de vorige, maar bespreek van te voren ieders verwachtingen om grote teleurstellingen te voorkomen. Ook in praktische zin, welke uitstapjes, hoe lang slapen we uit, ontbijten we samen enzovoort, enzovoort. Vooral wanneer er al een hele geschiedenis is geweest van vakanties met het kerngezin kan voor de eerste keer als samengesteld gezin op vakantie gaan zo zijn uitdagingen hebben, omdat iedereen andere tradities en invulling van vakantie gewend is. Ik kan me voorstellen dat je dit met oudere kinderen ook van te voren samen bespreekt. Met jongere kinderen is het belangrijk om het samen goed te overleggen.tip 3: contact met de thuis blijvende ouder

Laat de kinderen contact houden met de thuisblijvende ouder. Dit is ook duidelijk anders binnen een samengesteld gezin dan binnen een kerngezin, de deuren staan wagenwijd open, dit is iets waar ik in het begin erg aan moest wennen. Niet alleen wijzelf hebben invloed op wat er binnen ons gezin gebeurt, maar we hebben te maken met de andere ouders. Voor ons heeft dat wel altijd als een paal boven water gestaan dat dit voor de kinderen erg belangrijk is! Ook terwijl wij twee weken op vakantie zijn. Juist dan is het belangrijk dat er momenten zijn dat ze de andere ouder even mogen bellen/facetimen of appen. Hoe leuk is het als je je belevenissen even mag vertellen aan de andere ouder die niet mee is. Maar soms moet je ook rekening houden dat het missen op die momenten even boven kan komen. Dat gemis erkennen is wat wij dan meestal doen, het mag er zijn. Vaak gaan ze dan ook snel weer verder met de dagelijkse dingen van vakantie. Wij vonden het ook belangrijk dat de volwassenen onderling af en toe contact houden wanneer we op vakantie zijn. Want voor de thuisblijvende ouder is het ook best heel wat als je eigen kinderen 1200 km verderop vakantie vieren waar jij niet bij bent. Dus even een berichtje als we op de plek van bestemming zijn en zelf even wat fotootjes sturen van de kids die zich vermaken zorgen ervoor dat ook de andere ouder het gevoel heeft niet helemaal vergeten te zijn. Ik besef dat er één voorwaarde is om het op deze manier te kunnen doen en dat is dat de verstandhouding tussen de volwassen goed is, wat ik natuurlijk van ganser harte hoop, want voor ieder gezinslid is dat het beste!


tip 4: niet alles hoeft samen!

Niet alles hoeft samen op vakantie! Waar het bij een kerngezin op vakantie vaak gaat om de verbinding met elkaar en tijd voor elkaar is het bij een samengesteld gezin niet altijd handig om alles samen te doen. Wij beseffen ons heel goed dat wij met onze camper een kleine ruimte hebben voor ons zevenen. Nu scheelt het wel dat de kinderen eigen tentjes hebben. Op deze manier hebben ze toch een beetje hun eigen ruimte en slapen we niet als 1 familie in de camper. Zo kan je van te voren al rekening houden naar wat voor accommodatie je gaat. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan uitstapjes op vakantie, dat dat niet altijd samen hoeft. Je kunt groepjes maken binnen de groep. Eigen ouders met eigen kinderen, maar wij doen bijvoorbeeld ook wel eens even twee kinderen mee boodschappen en de rest blijft spelen op de camping. Of ik ga even snorkelen met eigen dochter en bonusdochter. Wij doen relatief veel samen, grote uitstapjes doen we met zijn allen ook omdat we merken dat het gaat, de kinderen kunnen het met elkaar vinden en vinden het dan leuk om samen het avontuur te beleven. Soms gaat het ook bij ons wel eens mis, dan zijn we een te grote groep en krijgen we toch te maken met ergernissen. Dan besef ik me deze tip eigenlijk zelf ook weer. Nu de kinderen wat ouder worden vind ik het ook erg fijn om wel ergens tijd voor ons tweeën te vinden, even samen een rondje om de camping bijvoorbeeld. En ook niet een geheel onbelangrijke tijd voor jezelf! Even met dat boek op de stoel en ik ben niet bereikbaar, red je maar ;-)!


tip 5 geniet van het maken van gezamenlijke herinneringen

Ik besef me altijd heel goed dat we nieuwe herinneringen maken met elkaar als we op vakantie zijn. En dat deze juist voor ons als samengesteld gezin zo belangrijk zijn. Omdat je een stuk gezamenlijke geschiedenis met elkaar mist. Ik merk het nu bijvoorbeeld met de kinderen aan tafel thuis als we eten, vaak worden er nu allerlei herinneringen naar boven gehaald en verhalen verteld van de vakanties die we samen beleefd hebben. Dat maakt dat wij ondanks dat het voor onszelf best druk is om alles te regelen voor en op een vakantie, ik altijd met veel plezier terugdenk aan al die herinneringen die we samen hebben gemaakt.

Wij zijn druk in de voorbereidingen voor onze vakantie over drie weken naar het zuiden van Frankrijk dit jaar! Ik heb er enorm veel zin in! Ik wens jullie ook een hele fijne vakantie!