Gelukkig hebben we de herinneringen nog….! | samengesteld gezin.

Bijgewerkt op: 10 mei 2020

Een herinnering is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen en die men zich voor de geest kan roepen.

Zo begint de wikipedia de uitleg over wat herinneringen zijn. Daarna gaat het verder in een vrij neurologisch verhaal over hoe het in de hersenen werkt als het gaat om herinneringen. Als je daar nieuwsgierig naar bent klik dan even door naar de site van wikipedia!

Ik wilde het graag hebben over het belang van mooie herinneringen maken met je samengestelde gezin. Één van de kenmerken van een samengesteld gezin is dat wanneer je aan het begin staat je een gezamenlijke geschiedenis mist. Zeker in het begin heb ik dit zelf ook ervaren. Het samen praten over wat je in het verleden samen hebt beleefd is er dan nog niet bij. Toch is het zeker ook belangrijk voor de kinderen om dat stukje niet te verzwijgen. Integendeel ik vind het ontzettend belangrijk dat ook dat stukje geschiedenis bespreekbaar blijft voor ze. Ooit was er een tijd dat papa en mama samen waren dat ze ook gelukkig waren met elkaar en dat ze ontzettend blij waren met het krijgen van de kinderen. Ook zullen er in veel gevallen misschien pijnlijke herinneringen zijn, ook voor de kinderen, ruzies die ze hebben meegekregen, de pijnlijke periode na de breuk. Het is belangrijk om als volwassene hier je emotionele grip op te krijgen, zodat je een steun kunt zijn voor je kinderen.

Ik merk ook dat mijn kinderen nieuwsgierig zijn naar de tijd voordat zij er waren, hoe hebben hun vader en ik elkaar ontmoet, hoe was het toen, waar waren we. Hoe was onze bruiloft. Maar naast de geschiedenis die er al was voordat je in het samengestelde gezin stapte begint er ook een nieuw stukje geschiedenis zodra er een nieuwe partner in beeld komt en zoals in ons geval ook nieuwe kinderen.

“We zochten een balans in leuke dingen doen met elkaar en regelmaat”

Vanaf het begin dat wij een samengesteld gezin vormden ben ik me ervan bewust geweest dat ik graag mooie herinneringen wilde maken voor de kinderen. Na een roerige periode vond ik het tijd dat we ondanks de hobbels die er zijn wanneer je een samengesteld gezin wordt er ook aandacht is voor mooie en leuke momenten met elkaar! We zochten een balans in leuke dingen doen met elkaar en regelmaat. Alleen maar “feestweekenden” is ook geen goede basis voor mooie fijne herinneringen. Mijn eigen herinneringen uit mijn jeugd zijn ook vrolijk gekleurd door gezellige kleine momenten, de patatjes die we iedere zondagavond aten. De avonden dat we buiten konden eten en daarna weer verder spelen met vriendjes en vriendinnetjes op het plein achter ons huis. 

Eigenlijk zijn ook nieuwe tradities een onderdeel van fijne herinneringen maken. Zo voerden wij op zaterdagavond, dat is voor ons de avond dat de kinderen van Joris bij ons komen, een tijdje lang een hapjes-avond in, de tafel werd een lopend-buffet en de kinderen mochten een leuke film uitkiezen. Nu doen we het niet iedere zaterdagavond meer, maar nog zeer regelmatig en dan merk ik hoe leuk ze het vinden.

Als we nu aan tafel zitten tijdens het eten komen regelmatig de avonturen die we beleefd hebben tijdens onze vakanties naar boven.

Er op uit trekken met dagjes weg of op vakantie gaan, in het begin met de tent en nu met onze camper dragen ook bij aan het maken van mooie herinneringen! Onbekende plaatsen en campings waar je nog nooit eerder geweest bent zijn ontzettend leuk om samen te ontdekken. Als we nu aan tafel zitten tijdens het eten komen regelmatig de avonturen die we beleefd hebben tijdens onze vakanties naar boven. En zo leuk hoe de kinderen dan weer andere dingen hebben onthouden dan wat je zelf hebt.

De kinderen maken niet alleen bij ons thuis herinneringen, ze maken ook herinneringen bij de andere ouders. Het is ook belangrijk dat die herinneringen aan tafel en andere momenten bespreekbaar zijn. Het zijn alleen herinneringen waar je zelf geen deel van uit hebt gemaakt, dus wordt het meer een gesprek over wat zij beleefd hebben. Oprechte interesse tonen is hier dan erg belangrijk. Herinneringen hebben ook alles te maken met je zintuigen, muziek bijvoorbeeld kan zomaar een herinnering oproepen. Of bepaalde geuren. Zo hadden onze kinderen de laatste vakantie naar Zuid-Frankrijk hun eigen speaker achter in de camper en een door hen uitgezochte playlist op Spotify. “Als het beter is”, van Marco en Davina Michelle galmde velen malen door de camper en werd door alle 5 uit volle borst meegezongen, tot enige ergernis van Joris en mij ;-). Maar ik weet zeker dat wanneer de kinderen dit nummer over een aantal jaar horen of misschien zelfs wanneer ze al ver volwassen zijn, ze hoe dan ook terug zullen denken aan deze vakantie en de herinneringen die erbij horen. Ik hoop dat wanneer je aan het begin staat van je samengestelde gezin dat je kunt uitkijken naar vele mooie nieuwe herinneringen samen! En als je al een tijdje opweg bent met elkaar dat er al vele mooie momenten zijn om op terug te kunnen kijken.