Dagje Amsterdam met kinderen | scheepvaartmuseum

Dit keer een blog met lekker veel foto’s! In deze blog vind je inspiratie voor een dagje uit met kinderen in de leeftijd vanaf een jaar of 7. Onze kinderen vinden het altijd nog leuk om mee te gaan naar een museum, we kunnen er al heel wat afstrepen van ons lijstje. Nu gingen we in de kerstvakantie naar het scheepvaartmuseum in Amsterdam.


We kozen er dit keer voor om met de trein naar Amsterdam te gaan. Als eerste is het een keertje een hele nieuwe belevenis voor de kids, gezien wij nooit met de trein gaan. En ten tweede is het de meest makkelijke manier om Amsterdam binnen te komen. Vanaf het centraal station loop je in 15-20 minuten naar het scheepvaartmuseum.


Eenmaal binnen krijgen we na het scannen van de toegangsbewijzen een korte uitleg over het museum. Er zijn vier vleugels, Noord, Oost, Zuid en West. Waarvan er in 3 vleugels verschillende tentoonstellingen zijn. Over verschillende onderwerpen. Er is een gratis audiotour, ook speciaal eentje voor kinderen! Onze kinderen krijgen ook nog een leuke speurtocht mee voor door het museum. We beginnen bij de westvleugel. Waar ik gelijk merk hoe de tentoonstelling de kinderen pakt, door alle interactieve elementen die erin zitten. Het gaat over de geschiedenis van de walvisvaart. 


Omdat het kerstvakantie is hebben we ons opgegeven voor een tour, speciaal voor kinderen vanaf 7 jaar. Voor jongere kinderen wordt er een verhaal voorgelezen. Onze gids vertelt heel levendig en ze weet de kinderen op een leuke manier te pakken, Nova Zembla en het ‘behouden huis’ kwamen helemaal tot leven. We dwalen verder door het museum en komen langs een voorstelling van fotograaf Kadir van Lohuizen waar we door pakkende beelden werden geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering in verschillende gebieden over de hele wereld. In een andere zaal leren we weer over hoe ze vroeger navigeerden aan de hand van de sterren. Maar ook de moderne zeevaart wordt niet vergeten. Aan het einde van ons museum bezoek gaan we naar buiten en aan boord van het  VOC schip, Amsterdam, ook hier is het weer heel leuk gemaakt voor kinderen!


Dat je je een hele middag heel goed kunt vermaken in het museum is wel duidelijk. Wanneer we weer naar binnen lopen is het inmiddels donker geworden. Het museum lijkt wel iets magisch te hebben door de lichten in het glazen dak van de binnenplaats. Wij sluiten ons dagje Amsterdam af door nog even over de mooi verlichte grachten te dwalen, lekker eten bij restaurant Dante, kitchen & bar en de mega kerstboom te bewonderen op de Dam!

En nu genoeg gekletst, veel kijkplezier!